top of page

Hoe maak ik een V-flat?

In studio maken heel wat fotografen gebruik van V-flats. Maar waarvoor worden ze gebruikt? V-flats zijn grote panelen die je gebruikt om licht te reflecteren of te blokkeren. Je kan ze ook als achtergrond gebruiken. Ze zijn heel licht en daarom gemakkelijk om te verplaatsen en omdat ze op zichzelf kunnen staan heb je geen statief nodig. Je kan ze gebruiken met natuurlijk licht maar je kan er ook je studiolicht op plaatsen om zo heel zacht licht te creëren. Ik toon je hieronder wat je nodig hebt om ze zelf te maken.


Benodigdheden voor één v-flat:


- 4 foam/maquette panelen zwart of wit 10 mm formaat 70x100mm

- Ducttape zwart of wit afhankelijk --> kies de kleur naargelang het type V-flat je wilt maken . Kies voor een matte ducttape als je de V-flat als achtergrond zou willen gebruiken. Mijn ducttape is 50mm breed.

- Een stuk karton

- Breekmes


Ik maakte in het verleden al witte V-flats, vandaar dat ik in deze post er een zwarte maak. Ik koop al mijn materiaal voor het maken van deze V-flats bij Lucas Creativ.


Benodigdheden: ducttape, panelen, karton en breekmes


Zorg ervoor dat je panelen dik genoeg zijn zodat ze goed blijven staan. Ik gebruik maquette karton van ongeveer 10 mm dikte.Snijdt of scheur een stuk van de ducttape voor de zijkant of de onderkant van je paneel.


Laat aan de zijkant ongeveer 1 cm over.


Plaats je paneel zo goed mogelijk in het midden van de ducttape. Mijn panelen waren niet 100% recht vandaar dat ik aan de ene kant wat meer tape heb dan de andere kant :-). Snijdt met een breekmes een driehoekje te beginnen van het paneel tot aan de hoeken van de tape.


Plak het driehoekje mooi rond het paneel en duw vervolgens de rest van de tape rond het paneel.

Zorg dat je van twee panelen telkens een onderkant en zijkant met tape beplakt. Leg ze tegen elkaar en plak ze dan aan elkaar vast. Ik doe dit door zowel tape aan de voor- en achterkant te doen zodat het geheel zeker sterk genoeg is. Omdat mijn ducttape vrij breed is heb ik deze in twee gescheurd om ze in het midden aan elkaar vast te maken.


Dan zou je dit moeten hebben. Maak nu nog zo'n exemplaar.


Almost there! Nu moet je enkel nog de twee panelen aan elkaar vastmaken. Ik doe dit door ze tegen elkaar te zetten met de getapte kanten onderaan (de langste zijde). Vervolgens zet je ze vast aan de bovenkant met wat klemmen of je vraagt aan iemand om ze vast te houden. Je plakt dan de twee panelen aan elkaar met tape.


Om je V-flat voldoende steun te geven moet je natuurlijk ook de andere kant vast plakken. Je moet je V-flat dus open doen en "binnenstebuiten" draaien. Hiervoor snijd je de tape die je er net hebt rond gedaan los tussen de twee panelen.


Je draait je V-flat nu "binnenstebuiten". Je zal zien dat je de achterkant van de tape ziet die je net geplakt hebt. Doe aan deze kant net hetzelfde en plak over de volledige lengte een stuk ductape. Snijdt boven terug het stukje dat erover hebt geplat los zodat je de V-flat kan openen.


And you're done!


Succes!

Veerle

x

2.097 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page